Blog

20240415-Casus_Belli-Entrevista_Monica_Socias-El_Calaix-Podcast-Radio-Ona_La_Torre-Tarragona

Ens n’anem a Tarragona! «Casus Belli» a «El Calaix» de la Mònica Socias de Ràdio Ona La Torre!

He tingut l’immens honor de ser entrevistada per la Mònica Socias, productora i presentadora d’«El Calaix» a Ràdio Ona La Torre, una autèntica referent del periodisme cultural de les terres de Tarragona!

«Quan vaig rebre la novel·la “Casus Belli” a l’estudi de gravació, em va cridar molt l’atenció la coberta. Teresa Saborit era una autora que havia vist molt per les xarxes, però no coneixia personalment, i vaig descobrir que és una tot terreny, escriptora, narradora oral, especialista en gamificació de projectes literaris, etc. Però hi va haver una cosa que em va impactar moltíssim, i és que va deixar la seva feina per dedicar-se només a la literatura. I vaig pensar “de cap que vaig a la novel·la perquè una valenta com aquesta l’haig de descobrir”.»

Podeu recuperar l’entrevista completa en aquest enllaç o fent clic al play que trobareu a continuació:

Mil gràcies, Mònica, per la conversa! Un plaer haver-nos pogut conèixer després de tant de temps!

20240331-Veu_Llibres-Els_llops_ja_no_viuen_als_boscos-Mes_venuts_llibreria_Gaudi_Reus

Un llibre del 2016 a la llista dels més venuts del 2024!

20240331-Veu_Llibres-Els_llops_ja_no_viuen_als_boscos-Mes_venuts_llibreria_Gaudi_Reus

Un llibre del 2016 a la llista dels més venuts del 2024!

(Repetiu amb mi: del 2016! 😱)

  • Compartint llista amb «A casa teníem un himne», el llibre d’en Titó i l’últim premi Josep Pla!
  • Un llibre que aviat farà 8 anys que vaig publicar!
  • El llibre amb el qual vaig guanyar l’11a edició del Premi 7lletres!

Quan he vist «Els llops ja no viuen als boscos» a la llista dels més venuts de la Llibreria Gaudí de Reus, publicat per La Veu dels Llibres, m’ha semblat increïble.

Això demostra que els llibres no tenen data de caducitat i que hi ha vida més enllà de la taula de novetats!

Gràcies per aquest regal!

20240328-Relat_El9nou-Sant_Jordi_Barcelona-Esmorzar_Escriptors_Gurb_Osona-Catalunya_Central

Sant Jordi més enllà de Barcelona

«I un dia em vaig despertar amb dues preguntes el cap: “I per què els escriptors d’Osona hem de baixar a esmorzar a Barcelona el dia de Sant Jordi? Per què no ens podem quedar a la comarca?”

Era la primavera de 2022 (que ràpid que passa el temps!) i els dos interrogants em van acompanyar mentre saltava del llit. I mentre esmorzava. I mentre em preparava per al dia. I mentre treballava i escrivia i feia el que fa qualsevol freelance autònom en un dia més o menys normal, amb l’afegitó que faltaven poques setmanes per Sant Jordi i això es tradueix en un parell de pessics extres d’estrès per qualsevol escriptor que aquell any tingui novetat (com era el meu cas; més sent el primer Sant Jordi «normal» després de la pandèmia), amb presentacions, firmes i mil detalls per concretar.

Però les dues preguntes em continuaven perseguint.

Segur que tots heu vist la fotografia dotzenes de vegades. Matí de Sant Jordi: centenars d’escriptors reunits al Palau de la Virreina, esmorzant plegats per agafar forces pel dia. Rostres somrients, exercicis de canell per escalfar els músculs per una jornada de signatures maratoniana, les mans palpant les butxaques per comprovar que s’ha agafat el boli (i el boli de per si de cas el primer es queda sense tinta; i el de per si de cas el segon no funciona; i el de per si de cas algun es perd; i el de, ja que hi som posats, agafar-ne un grapat tampoc no pesa tant). La foto de família acostuma a ser portada l’endemà de diversos diaris, sovint presa des d’algun punt elevat; un munt de rostres mirant en l’aire amb ulls il·lusionats.

Però per què només a Barcelona?

Per què els escriptors d’Osona, per exemple, no podíem començar la jornada a les nostres terres? Per què havíem de matinar i agafar un bus (o un tren, si és que algú s’atrevia a jugar a la loteria de la Renfe en un dia tan important!) i fer setanta quilòmetres fins a la Ciutat Comtal? Des de quan Barcelona tenia fama d’oferir millors esmorzars que la Plana de Vic? (…)»

«Sant Jordi més enllà de Barcelona»: el meu últim relat per celebrar Sant Jordi! Llegeix-lo sencer i descobreix-ne el final a El9nou d’aquest divendres o a la seva web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/opinio/sant-jordi-mes-enlla-de-barcelona

20240223-Relat_El9nou-Avia_no_ho_era-Festa_Vellesa-Gent_Gran-Avis

L’àvia que no ho era

«S’acosta el 8M i el record d’una dona gairebé centenària fa dies que em ronda la ment. Haurem de fer un viatge en el temps, recular uns quants anys (potser 15, potser 20; potser viatjar fins al 2000). Jo llavors col·laborava amb una associació de joves voluntaris. Un dia, un grup de residències de la tercera edat ens van convidar a participar en un homenatge a la gent gran; tot i que ells havien decidit no dir-ne “gent gran”, sinó “avis”.

El dia acordat, un centenar de joves ens vam trobar amb un centenar de persones que superaven la vuitantena, de cabells blancs i aspecte feble. Ens van aparellar, un jove per cada homenatjat, i a mi em va tocar ella: uns ulls gairebé blancs, de tan clars; asseguda en una cadira de rodes; nascuda a principis del segle passat.

Em vaig presentar, vaig voler saber com es deia, però no em va respondre; la mirada entelada per un vel de tristesa difícil de comprendre. La cuidadora que l’acompanyava em va dir que els havia costat molt convèncer-la, que només havia accedit a acompanyar-los en veure que tothom hi anava; que no havia volgut que, per culpa seva, algun dels cuidadors s’hagués de quedar a la residència i perdre’s la festa (…).»

«L’àvia que no ho era»: el meu últim relat per celebrar el 8M! Llegeix-lo sencer i descobreix-ne el final a El9nou d’aquest divendres o a la seva web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/opinio/lavia-que-no-ho-era/

20240119-Relat_El9nou-Francesc_Corpas-Mag_fusta-Ebenista

Francesc Corpas, mag de la fusta

«El xofer. Em va dir que era “xofer” i em va mentir (a la cara i amb un somriure). I ho va dir tot convençut, sense que se li escapés el riure però amb un rerefons de picardia, esguardant amb ulls brillants la dona que l’acompanyava: una grandíssima escriptora que formava part del grup de lletraferits que havíem quedat per dinar en un restaurant de Barcelona, a pocs dies per Sant Jordi, aviat farà 10 anys. I va ser aquesta mirada el que va delatar que, de “xofer”, tan sols en tenia el títol postís, tot i que vaig tardar molt de temps encara a descobrir el seu veritable ofici.

Durant molt de temps, tan sols una incògnita irresoluble. Amb el pas dels mesos, algunes pistes esparses que vaig anar recollint com aquell qui, perdut al mig del bosc, intenta refer un camí assenyalat amb molles de pa: que treballava amb les mans com tot gran artesà, que el seu ofici reculava dia a dia, que la seva matèria prima era la fusta… Fins que un dia va aparèixer el mot: ebenista.

Us preguntareu per què us explico aquesta història. I jo us respondré que tot és culpa dels Reis Mags. I de les seves cavalcades plenes de màgia, amb carrosses de totes mides i colors, que la vesprada del 5 de gener passat van recórrer, com cada any (i amb pluja inclosa), els carrers de les ciutats i pobles del nostre país, rebuts pel millor dels seguicis possibles: corrues i corrues d’infants il·lusionats, esguardant-los embadalits amb els ulls plens d’estels.

I regals fan regal. I a mi la ment m’ha transportat a un dels regals més increïbles que he rebut en els últims temps: un “amagatall de memòria” (…).»

«Francesc Corpas, mag de la fusta»: el meu últim relat per celebrar el nou any! Llegeix-lo sencer i descobreix-ne el final a El9nou d’aquest divendres o a la seva web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/opinio/francesc-corpas-mag-de-la-fusta

20231215-Relat_El9nou-Anton_Carrera-Poeta_Sant_Julia-Osona-Nadal

Anton Carrera, 80 anys de versos

Estem a punt d’acabar l’any! Hi haurà qui celebrarà Nadal (hi haurà qui preferirà commemorar ritus pagans), però se sigui o no creient… No us sembla extraordinari que, en un món massa cops acusat de frivolitat, dos mil anys després fem encara xerinola per rememorar el naixement d’un infant?

Cada nova vida és un petit miracle. Hi ha nadons que neixen seguint el calendari previst. N’hi ha d’altres que arriben abans d’hora, com el poeta i pintor Anton Carrera, nat per casualitat a Vic el juny de 1943, ara fa 80 anys.

Els pares de l’Anton no l’esperaven. O sí que l’esperaven, però no pas pel mes de juny. I encara menys l’esperaven a Vic, sinó a Sant Julià de Vilatorta, d’on eren família i avantpassats. Però el petit Anton va decidir que sent setmesó ja n’hi havia prou per començar a veure món: els pares van haver de sortir de forma intempestiva de la Catedral en ple ofici i, amb el temps del pare anar a buscar el metge, l’Anton ja era nascut.

De seguida va quedar clar que el petit minyó seria artista (…). 

«Anton Carrera, 80 anys de versos»: el meu últim relat del 2024! Llegeix-lo sencer i descobreix-ne el final a El9nou d’aquest divendres o a la seva web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/opinio/anton-carrera-80-anys-de-versos Bones festes i bon any nou!

* * *

ACTUALITZACIÓ

20231215-Relat_El9nou-Anton_Carrera-Poeta_Sant_Julia-Osona-Nadal
20231212-Revista_Descobrir_Catalunya-Escriptora-Osona-Gurb-Ausetans-Terra_or-Neu-Plana_Vic

Quatre peus de neu a la Plana de Vic?!

Quatre peus de neu a la Plana de Vic?!

Pot semblar ciència-ficció, però si llegiu l’últim número de la Revista Descobrir Catalunya (en el qual he tingut l’honor de poder col·laborar) descobrireu que està basat en fets reals: «L’escriptora de Gurb Teresa Saborit ens regala un relat que ens fa viatjar en el temps per conèixer els ausetans, els primers habitants documentats de la plana de Vic i de les serralades que l’envolten.»

  • Voleu saber d’on ve el nom d’Osona i què significa?
  • I qui eren els Ausetans?
  • I per què al centre de l’escut comarcal hi ha un genet amb una palma a l’espatlla?

Tot això i més en la Revista Descobrir d’aquest mes!

«(…) I en aquesta terra banyada per la boira hem nascut. I en aquesta terra vivim. I potser no tots hi hem nascut, però sí tots hi convivim: tots els osonencs que el desembre del 2023 habitem encara les terres que van batejar uns ausetans perduts en els orígens dels temps, quan el món era tan nou que encara no tenia nom, Nadal no existia i quatre peus de neu podien cobrir durant setmanes aquestes contrades. Bones festes i bon any nou!»

20231126-Trobada_AELC-Encontre_escriptors_Tortosa_llengua_catalana

Encontre d’Escriptors a Tortosa!

Quina gran trobada!

Escriptors de Catalunya, Balears i el País Valencià ens hem reunit aquest cap de setmana a Tortosa, centre geogràfic per antonomàsia de la nostra llengua: a 200 quilòmetres de Barcelona, a 200 quilòmetres de València i a 200 quilòmetres de Mallorca.

Un cap de setmana increïble organitzat amb tot detall per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (Carme Ros, Sara Serrano: heu fet una feina increïble! Mireia Sopena, Anna Pantinat: gràcies per haver tingut una idea tan fantàstica!).

Una ocasió irrepetible per conèixer gent de tots els territoris alhora que descobríem els secrets d’una ciutat fascinant. Gràcies, Jordi Jordan, per la bona rebuda!

  • Ho sabíeu que els seus gegants són un homenatge a la llegenda de la Cucafera?
  • I que sota la catedral hi ha un laberint de passadissos que sembla infinit?
  • I que Lo Sirgador és l’únic llagut que navega per riu i mar?

Gràcies, Sebastià Portell, per aquest regal! Tot immortalitzat amb mestratge per la càmera de Carme Esteve Pla (impacients per veure les fotos que has fet durant tot l’encontre!).

Ha estat un plaer poder conversar amb Noèlia Diaz Vicedo, Carme Romia, Carles Molins, Emili Gil, Montserrat Segura, Odile Arqué, Rosa Canadell, Ramon Monton, David Nel·lo, Cinta Arasa, Joan Todó, Sílvia Mayans, Jesús M Tibau, Ricard Ruiz, Andreu Suriol, Marta Pera, Bel Olid, Izaskun Arretxe, Vicenç Llorca, Carles Duarte, Mercè Masnou, Ricardo Gascon i tants d’altres que em deixo (o a qui no vaig tenir temps de conèixer: espero que a la pròxima tinguem més sort!).

Ha estat un plaer i un honor haver pogut compartir aquests tres dies amb tots vosaltres. Tant de bo ens puguem retrobar ben aviat!

* * *

RECULL DE PREMSA:

20231110-Relat_El9nou-Celebrem_estem_morts_vius-Tots_Sants

Celebrem que estem morts

La setmana passada va ser Tots Sants. Els cementiris de la comarca es van omplir de formigues treballadores deleroses de posar de vint-i-un botons nínxols i tombes. Flors de plàstic en harmonia amb rams de flors naturals. Productes de neteja omplint l’aire de notes cítriques amb un punt de desinfectant. Negociacions acalorades per aconseguir torn per poder utilitzar l’escala més alta.

I els éssers estimats difunts, en silenci. Qui sap si observant-nos des de ves a saber on. Qui sap si agraint la visita o maleint-nos per trencar la seva calma eterna. Qui sap si recordant-nos (com nosaltres els recordem a ells) o preguntant-se qui érem, aquells desconeguts que en llegíem les làpides. Fins a quin punt els morts recorden els vius?

Fins a quin punt els vius recordem els morts?

Mentre centenars de formigues feinejaven als cementiris, d’altres van aprofitar el festiu per passar el dia a la platja. O a la muntanya. O a qualsevol altre lloc que quedés a desenes de quilòmetres de distància del lloc on habitualment viuen i treballen. Rondinant pel fet que enguany el festiu caigués en dimecres i dificultés la formació d’un pont que s’hauria traduït en un cap de setmana llarg per viatjar fins ves a saber on, amb l’excusa de la necessitat imperiosa de “desconnectar”. Desconnectar de què? Desconnectar de la feina? Desconnectar de l’escola? Desconnectar de la rutina?

Desconnectar de la vida?

Falta un no res perquè el Black Friday inundi de nou aparadors i xarxes socials amb ofertes impossibles. I després Nadal. I després Reis. I després… I no ens n’adonarem i ja tornarem a ser Sant Joan. I després les vacances d’estiu i altre cop la necessitat imperiosa (gairebé obligació social) de fugir d’aquells indrets on es viu i treballa per viatjar fins a algun punt recòndit del planeta que no s’hagi trepitjat mai (o fins al refugi que es trepitja any rere any i que en la ment es figura com una Arcàdia paradisíaca i un oasi de pau).

I llavors serem setembre. I la necessitat (o el càstig) de tornar a la nostra vida de debò. I l’escola i la universitat i la feina del dia a dia. I octubre i un altre cop novembre. I un altre Tots Sants (que el 2024 caurà en divendres; amb aquest festiu no hi ha forma de fer un pont com Déu mana) i altre cop les visites al cementiri (d’alguns) i la necessitat de fugir (de molts d’altres). I un altre desembre i un altre nou any i un altre…

«Celebrem que estem morts»: el meu últim relat per celebrar Tots Sants! Llegeix-lo sencer i descobreix-ne el final a El9nou d’aquest divendres o a la seva web: https://el9nou.cat/osona-ripolles/opinio/celebrem-que-estem-morts

20231025-Casus_Belli-Club_lectura_Biblioteca_Cambrils-Universitat_Rovira_Virgili-Rosana_Andreu

Un increïble club de lectura a Cambrils amb «Casus Belli»!

Mil GRÀCIES per una trobada increïble!

Ahir vaig tenir la sort de poder participar en el Club de Lectura de la Biblioteca de Cambrils per parlar de «Casus Belli» i va ser una vetllada EXTRAORDINÀRIA:

  • Mil gràcies pel vostre interès!
  • Mil gràcies per l’entusiasme!
  • Em fa molt feliç que la novel·la us hagi agradat!

Mil milions de gràcies Rosa Andreu i Eva Ferré per convidar-me i acollir-me amb els braços oberts. Per molts anys semblants obres amb els mateixos manobres!

* * *

RECULL DE PREMSA: